dissabte, 20 de desembre del 2014

La FECDAS s’adhereix a la moció contra la prospecció d’hidrocarburs a la costa catalana

La Federació Catalana d’Activitats Subaquàtiques (FECDAS) s’adhereix a la campanya Aturem les prospeccions, contrària a la recerca d’hidrocarburs a la  costa catalana que promouen diverses entitats ambientals, entitats socials i empreses.
Les entitats promotores de la campanya Aturem les prospeccions són Associació de Naturalistes de Girona (ANG), Arran, Centre d’Immersió Sublímits, la Confraria de Pescadors de Port de la Selva, AEDEN- Institució Altempordanesa per la Defensa i Estudi de la Natura/Salvem l’Empordà i Projecte NINAM.

Aquesta moció ja ha rebut també el suport de les entitats Associació per a la Defensa dels Drets dels Animals; Ateneu Juvenil, Cultural i Naturalista de Girona; Centre per la Sostenibilitat Territorial (CST); Coordinadora per a la Salvaguarda del Montseny; Ecologistes en Acció; Entrepobles; Gent del Ter i GEPEC-EdC (Grup d’Estudis i Protecció dels Ecosistemes Catalans – Ecologistes de Catalunya).

La moció a favor de l’aturada de les prospeccions d’hidrocarburs a la costa catalana té lloc després que 17 de gener passat la direcció general de Política Energètica i Mines depenent del ministeri d’Indústria, Energia i Turisme va fer públic a través del Butlletí Oficial de l’Estat (BOE), la sol·licitud de l’empresa Capricorn Spain SL, filial espanyola de la multinacional escocesa Cairn Energy, de realitzar projectes de prospeccions sísmiques per a la cerca d’hidrocarburs a l’entorn de la Costa Brava.

FECDASLes prospeccions es preveu que afectin més d’un milió d’hectàrees (uns 11.500 quilòmetres quadrats) en una zona que inclou tota la costa catalana i que s'estén fins a 20 kilòmetres mar endins en el punt més proper a la Costa Brava. L’Empresa Capricorn Spain SL ha sol·licitat dotze permisos per investigar la possible existència d’hidrocarburs, reserves de gas i petroli a la zona.

Les entitats promotores consideren, i la FECDAS s’afegeix a aquesta consideració, que aquestes prospeccions posaran en greu perill la salut dels hàbitats marins, l’economia local, la pesquera i la fauna de la zona i que les operacions de recerca són només el primer pas d’una llarga sèrie d’operacions destructives cap al medi marí.

En el cas de trobar reserves i començar l’explotació dels recursos fòssils, els impactes es multiplicaran perquè la perforació i l’extracció de combustibles fòssils destrueix el subsòl i els seus hàbitats i contamina el mar a causa de l’ús de barreges sintètiques tòxiques i de la producció de residus altament contaminats, la majoria d’ells cancerígens.

A més, cal tenir en compte la greu amenaça que existeix de vessament accidental de cru en el mar, bé a causa de fuites en les llargues connexions d’oleoductes, bé a causa del transport marítim.

La moció a favor de l’aturada de les prospeccions té com a objectius mostrar públicament el rebuig a l'atorgament dels permisos d'investigació d'hidrocarburs en la zona de la costa catalana; instar a què es procedeixi a revocar les sol·licituds de permisos d'investigació d'hidrocarburs  presentats i comunicar aquesta posició a la direcció general de Política Energètica i Mines del ministeri d’Indústria.

Les protestes es fonamenten en estudis científics duts a terme en l’àmbit internacional que demostren que les prospeccions d’hidrocarburs posen en perill els ecosistemes marins, especialment les poblacions de cetacis: són coneguts els danys acústics que es produeixen als peixos, als cefalòpodes, als cetacis i als coralls.

Els promotors de la moció destaquen que l'àrea d'estudi és enorme i afecta zones d’alt valor ecològic i passos de fauna migratòria en què hi ha poblacions de cetacis de gran importància, protegits per diferents Directives, com la Directiva Hàbitats (Directiva 92/43/CEE), la Llei del Patrimoni Natural i la Biodiversitat 42/2007 i la Llei 41/2010 de Protecció del Medi Marí.