Al 2008 un turista va fotografiar uns estranys cercles al subsòl marí en aigües superficials de l'oceà Baltic als penya-segats de Møn, a Dinamarca.
Les imatges aviat van despertar força interès, amb lectors oferint possibles explicacions incloses las de cràters creats per les bombes de la IIª Guerra Mundial (veure “New Theory Explains Africa’s Mysterious Fairy Circles.”)
Ara els científics semblen tenir una resposta: sulfid, una substància tòxica que s'acumula al fons de l'oceà i provoca la formació d'unes algues marines a les zones afectades que sorgeixen tot formant anelles.
Els biòlegs Marianne Holmer de l' Universitat de Southern Denmark i Jens Borum de l' Universitat de Copenhagen van estudiar mostres de cinc anelles d'entre 2 i 15 metres de diàmetre, així com al fang acumulat entre les algues.
L'equip va trobar que en les parts centrals de les anelles, les arrels de les algues i les fulles son curtes, menys denses i menys robustes. També van trobar en el fang una alta concentració de sulfid, un component del sulfur que s'allibera quan les algues moren.
El sulfid sovint es barreja amb el ferro que es troba de manera natural al fons de l'oceà.
Però en aquesta àrea danesa pobre en ferro, el sulfid s'acumula en els sediments on eventualment creixen les algues més antigues, segons l'estudi publicat al diari Marine Biology el passat febrer de 2014.
Les algues creixen de forma radial de fora cap al centre de l'anella, per tant les plantes més antigues es troben més exposades als sulfids que les centrals.
Si en voleu saber més...
http://newswatch.nationalgeographic.com/2014/02/06/oceans-fairy-rings-mystery-weird-plants-denmark-science-environment/?utm_source=NatGeocom&utm_medium=Email&utm_content=inside_20140220&utm_campaign=Content
Benvinguts al Club Skaphos Sub de Palamós !!!. Esteu convidats a formar part d'una llegenda que va començar ara fa uns quants anys de la mà d'una colla amant del mar i de les bones costums. Formar part del nostre club és tan fàcil com practicar alguna disciplina subaquàtica, només cal que ens contactis. Des d'aquest blog et posarem al dia de tendencies, et farem propostes i també et consultarem el teu parer sobre futures activitats. Bones Capbussades!!!
dissabte, 8 de març del 2014
Explicació als "anells" submarins de l'oceà Baltic
Etiquetas:
biologia,
curiositats
Ubicación:
Palamós, Gerona, España